Foto 1 og 3 fra v. Arkitekturfoto v/Elisabeth Heier @arkitekturfoto v/ @elisabeth_heier, foto 2

Søndag 12.00-16.00

Teglsteinhuset

Sleiverudlia 32, Bærums Verk

Teglsteinhuset i Sleiverudlia på Bærums Verk er en av flere boliger som inngikk i boligutstillingen «Bygg for fremtiden» i 1987 der arkitekter, entreprenører og typehusprodusenter fikk i oppgave å bygge fremtidens hus.

Huset tegnet av professor arkitekt Sverre Fehn er kalt hans selvportrett fordi han tegnet uten føringer fra beboere.  AS Norsk Tegl var byggherre og ønsket at varige og vedlikeholdsfrie materialer som tegl i ulike farger, Leca siloblokk og – plank skulle brukes i huset. Fehn hadde lang erfaring med bruk av teglstein, og her brukte glasert murstein i ulike farger for å skape rom og stemninger.  I inngangspartiet er det som eksempel murt en sittebenk i turkis glasert stein. – «Vi må jo tenke på sommeren» sa Sverre Fehn.

Huset har plassbygd kjøkkeninnredning, møbler, garderober og hyller i furu og teak. En solid eiketrapp fører opp i et allrom med kjøkken, spisestue og stue under hvelvet tak. Huset har ekstra lysinnslipp fra et glassoverbygget atrium mellom allrommet og hovedsoverom med bad. Naturlig lys kommer inn i huset fra alle retninger gjennom vinduer i ulike størrelser.

Utgangspunktet var en krevende tomt med 5-6 meters nivåforskjell, dels skrånende mot nord. Fehns respekt for natur innebærer at huset føyer seg inn i terrenget uten å sprenge fjell. Her er det skapt et hus med god utsikt og lite innsyn. Teglsteinhuset har brutto boareal over to plan på 227 m2 og en dobbelgarasje med boder på gateplan på 65 m2. Fehn tegnet en livsløpsbolig med alle nødvendige behov på øverste plan og med mulighet for to boenheter. Takket være gjennomgående bruk av varige og bærekraftige materialer, framstår Fehns hus i dag henimot uendret.

Sverre Fehn hevdet selv at ved å bygge i murstein kom man fortiden i møte, med de samme materialene romere og assyrere i historisk kontekst parallelt som man bygget for fremtiden. Fehn tegnet mange offentlige bygg, men kun 13 private boliger.
Arkitekt var professor arkitekt MNAL Sverre Fehn (1924 – 2009) med arkitekt MNAL Henrik Hille som medarbeider.

Kilde: snl.no/Sverre_Fehn

Arkitekt: Sverre Fehn
Byggeår: 1987

Skroll til toppen