Søndag 12.00-16-00
Geitmyra gård og matkultursenter
Tåsenveien 2
Noen har gravd en gulrot her! Sitatet er fra en femåring som nettopp var på dyrkekurs på Geitmyra og sier noe om hvor langt vi har beveget oss fra matfatet. Geitmyra gård – en oase for barn- og ungdom – ligger midt i Oslo der øst møter vest. Geitmyra gård er et rokokkogårdstun fra midten av 1700-tallet og ble kjøpt opp av Oslo kommune i 1884 i forbindelse med byggingen av Ullevål sykehus. Bygningene har vært fredet siden 1920-tallet og har vært i bruk av ulike organisasjoner og enkeltpersoner. Fra 2011 har gården vært leid ut til Geitmyra matkultursenter for barn, en ikke-kommersiell stiftelse som har som mål å lære alle barn å lage – og like – god mat som er bra for kropp og klode.
Med matskribent og restaurantgründer Andreas Viestad i spissen, ble jordgulv til skolekjøkken og villniss til kjøkkenhage. Under oppussingen har det vært viktig å ivareta gårdens særpreg og originale farger er blitt skrapt frem og hentet opp igjen.
Anlegget har tre undervisningskjøkken, høner på tunet, dyrkekasser, drivhus, varmkompost, insektshotell, lavvo, bakerovn, røykeovn, pedagogisk kjøkkenhage og stor parsell i skolehagen like ved. Det foregår undervisning hver dag i hele skoleåret, og da koker det av barn på tunet og lukter mat fra kjøkkenet. På kveldstid er det fritidskurs med barnefamilier, juniorkokker og juniorgartnere og det foregår mat- og helseundervisning, kurs og matfestivaler. Geitmyra matkultursenter arbeider for å pirre nysgjerrighet, dyrkekunnskap og økt matglede. Gjennom gründerdrivkraft, initiativ for byen og frivillig arbeid har matkultursenteret, sammen med Oslo kommune, gitt liv til et historisk bygg, og siden 2011 har over 200 000 barn og ungdom besøkt den unike eiendommen.
Foto: Geitmyra
Geitmyra Farm
Geitmyra Farm is in the center of Oslo where east meets west. The historical site is a farm in the Rococo style dating from the middle of the 1700s, purchased by the Oslo Council in 1884 in connection with the construction of Ullevål Hospital. Declared a protected property in the 1920s. The farm has been rented out since 2011 to the Geitmyra Food Culture Center – a non-commercial foundation whose goal is to teach all children to make – and like – good food that is healthy and good for the planet. With food writer and restaurant founder Andreas Viestad at the helm, earthen floors were turned onto school kitchens and wilderness transformed into a kitchen garden. Retaining the farm´s distinctive qualities have been a priority. The farm has three kitchens, free-range hens, garden pallets, a greenhouse, warm compost, insect hotels, a baking oven, a smoker, a lavvo, an educational kitchen garden and a large garden plot nearby.